sobota, 10 maja 2014

Poparzona....

 
Miał być post uduchowiony. Chciałam opisać maj i wszystkie cuda, które wnosi do naszego życia. I nie da rady. Nie potrafię. Przyczyną mogą być lekkie poparzenie jakim uległam podczas zbiorów pokrzywy.
Bo maj to najlepszy moment na zbiór tego popularnego chwastu. Po co mi pokrzywa? Hmm. Mam nadzieję, że wpłynie dobroczynnie na nasze, wymęczone zimą, organizmy. Podobno ma działanie krwiotwórcze. Poza tym, pokrzywa to źródło witaminy C. I to jest powód aby zanurkować w naszym sadzie, zanim ją skosimy.
Zbieramy w maju, zanim zakwitnie. Zrywamy wierzchołki. Potem płuczemy i zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu pokrzywa przestaje parzyć. I rozprawiamy się z nią jak tylko chcemy. Najlepiej robić to zaraz po zalaniu wrzątkiem, bo potem liście brunatnieją.


Co mnie do niej przekonało? Smak? Hmmm.
 W smaku - podobna do szpinaku. Nic specjalnego. Jednak można ją jeść na tyle różnych sposobów i z takimi dodatkami, że spokojnie każdy znajdzie coś dla siebie. Osobiście lubię zieloną jajecznicę. Pokrzywą posypuję także sosy na bazie pomidorów, dzięki temu moi panowie nie oponują, gdyż są przekonani, że to natka pietruszki. W ten sposób sprawdzałam również, czy są na nią uczuleni. Przepisów na zupę, pesto, sałatki jest mnóstwo. Poza tym większość osób przygotowuje ją korzystając z przepisów na dania ze szpinakiem.
Jak przechowuję pokrzywę? 

Jako mrożony brykiet. Wystarczy zmielić lub drobno posiekać i zamrozić w foremkach do lodu.

 
Suszoną. Idealna na herbatę.

źródło: Wikipedia

W tym roku, myślę również o wyciśnięciu z niej soku. Może się przyda. Idę więc zbierać dalej, a Wam życzę miłego weekendu.

Pozdrawiam i ściskam,

Kasia








 

2 komentarze:

  1. Hmm... Ja bardzo lubię herbatę z pokrzywy jest pyszna. Bardzo fajna rada z przetrzymywaniem tego chwastu gdyż nigdy nie wiem jak ją zakonserwować. Powodzenia w zbieraniu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za komentarz i zapraszam ponownie :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...